El tomàquet és el rei de de les amanides d’estiu, la seva conserva en natural o fregit ens fa, tot l’any, de mestre d’orquestra en els guisats i les paelles.
I de la melmelada de tomàquet….
Ja trobem molts incondicionals de la melmelada de tomàquet. Té un sabor dolç, un aroma fresc a tomàquet i un color vermell intens. Com altres melmelades de verdures suavitzen i donen un toc dolç a altres productes amb caràcter (formatges, carn, bacallà, etc).
El seu contingut
El contingut d’aquesta melmelada és tomàquet 65%, sucre ros de canya 32%, llimona 3% i herbes mediterrànies (orenga, sajolida i farigola) .
L’elaboració
Per a l’elaboració d’aquesta melmelada hem escaldat i triturat els tomàquets per obtenir la seva polpa, sense la pell ni les llavors. Per tenir una bona textura cal escórrer bé d’aigua la polpa per fer-la ben espessa.
L’hem posat a coure uns vint minuts per a que el tomàquet vagi agafant sabor i després hi hem afegit el suc de llimona i el sucre continuant al foc, anant amb compte de remenar sovint perquè no s’enganxi.
Finalment i abans que la melmelada arribi al seu punt hi hem afegit les herbes aromàtiques.
La melmelada està feta quan agafa la temperatura adequada (normalment sobre els 100ºC a 104ºC) i s’observa que canvia de color i agafa consistència.
Com ens la podem menjar
- Guarnint una safata de torradetes de formatge i pernil salat
- Acompanyant hamburgueses i carn a la planxa o brasa.
- Per sobre d’un gratinat de bacallà al forn.