Pasteurització i Esterilització

En el cas de les conserves vegetals, tant la pasteurització com l’esterilització, es realitzen
després de l’envasat del producte i tancat de l’envàs.

Segons l’acidesa del producte, cal aplicar un procés de pasteurització (pH <4,6) o un procés d’esterilització (pH≥ 4,6).

El procés de pasteurització

És un tractament tèrmic relativament suau, a temperatures generalment inferiors a 100ºC i a pressió atmosfèrica, amb la finalitat de destruir els microorganismes termosensibles (bacteris no esporulats, floridures i llevats).

Aquest tipus de tractament tèrmic s’aplica a productes àcids o acidificats (pH <4,6), d’aquesta manera es respecten les qualitats organolèptiques del producte (textura, color, etc.).  L’acidesa del producte fa inviable el desenvolupament de microorganismes esporulats (Clostridium, etc) i possibilita l’aplicació de un tractament tèrmic a temperatura menor de 100º C.

Utilitzem la pasteurització en les melmelades, les compotes, els almívars, etc. 

El procés d’esterilització

És un tractament tèrmic a temperatures superiors als 100ºC i sota pressió per destruir microorganismes termoresistents (com bacteris esporulats i patògens); es s’aplica a productes no àcids (pH≥ 4,6).

Utilitzem l’esterilització en les cremes de verdures i conserves de verdures.

El procés de refredament

Aquestes fases de tractament tèrmic van íntimament lligades a la fase de refredament. L’objectiu de aquesta operació és el d’evitar pèrdues de textura en el producte i la proliferació de gèrmens termo resistents.

Aquesta és el nostre  AUTOCLAU (RAYPA) que ens permet realitzar tant el procés de pasteurització com el procés d’esterilització de les nostres conserves.2016-01-18 20.22.202016-01-18 20.22.402016-01-18 20.50.222016-01-18 20.49.58

Les conserves artesanes de fruites i verdures ecològiques de la nostra terra

%d bloggers like this: